Admitere
Regulament
înscriere la concurs
Desfăşurarea concursului

 Importanţa carierei profesionale

 Dezvoltarea universităţilor europene

Diferenţele dintre universităţile Moldovei şi cele europene
Tehnici de învăţare efectivă
învăţarea prin experienţă
învăţarea în grup
învăţarea clasică

Etapele de creare a unei licenţe

Lucrările studenţilor noştri

Servicii educaţionale
Education for youth
Education in Moldova

Apariţia universitaţilor europene.

în Europa, universităţile au apărut la începutul secolului al XIII-lea, fiind puţin răspîndite, dar se bucurau de mare încredere pe teritoriul european. Aceste instituţii universitare erau coordonate de biserici, în frunte cu Papa de la Roma. Aceştea din urmă, au înţeles puterea acestor instituţii, prin rolul instituţiilor universitare la crearea unor indivizi culţi. Biserica însuşi avea nevoie de o înprospătare a cadrelor didactice şi de ridicarea nivelului cultural bisericesc.

Pe parcurs, împotriva cadrelor didactice a instituţiilor universitare, au fost îndreptate priviri crunte, cu privire la ideologiile exprimate în timpul lecţiilor. Profesorii, ţînînd cont de legităţile naturii, nu luau în calcul cerinţele bisericii, şi de multe ori mergeau contra ei. în acest sens, biserica locală, cu plîngeri, mergeau la Papa de la Roma, care dădea dreptate confraţilor săi. Instituţiile universitare, la rîndul lor, aveau protectori influenţi ca: regele angliei sau regele franţei.

Universitatea a apărut ca o necesitate a lichidării analfabetismului, a cadrelor didactice incompetente, un mod de a crea un mod de învăţămînt bine determinat, avînd ca bază o clasificare a disciplinelor, o colectarea informaţiilor, pe bază de lectură sistematică şi obligatorie, înlăturarea unor cărţi cu conţinut neadecvat. Primii adepţi a universităţilor au impus valori, legi, norme organizatorice în cadrul procesului educaţional, prin: examene, cursuri, diplome, licenţe, conduită, vestimentaţie, maniere. Acestea din urmă, au determinat, ca universităţile, să devină primele instituţii de învăţămînt de pe întreg glob pămîntesc.

Iniţial instituţiile universitare au pus punct pe organizarea interne: regulamente, relaţii dintre universităţi şi politică, biserică, la care aceste statuturi pe parcurs devin din ce în ce mai complexe. Dezvoltarea cominutăţii, au atras după sine şi dezvoltarea universităţilor, ceea ce a determinat apariţia unor facultăţi noi ca: artă, medicină, drept, teologie.

Facultăţile sunt conduse de decani, iar numărul mare de studenţi a determinat împărţirea acestora pe naţiuni: francezi, englezi, germani, normanzi, etc.

Papa de la Roma, prin statutul său autoritar, se impune şi în cadrul instituţiilor universitare, prin încadrarea calugărilor în interiorul cadrelor didactice. Aceşti călugări s-au orientat spre propovăduirea disciplinelor ca: filosofie şi teologie.

Crearea altor instituţii universitare, au fost cauzate de conflictele interne apărute între cadrele didactice. Un alt factor al apariţiei noilor universităţi, a fost de ordin politic. Autorităţile locale, însuşi au creat universităţi, din dorinţa de a cultiva ştiinţa şi în regiunea respectivă.

Impunerea autorităţilor locale în organizarea noilor instituţii universitare erau cauzate prin pregătirea de noi indivizi bine pregătiţi: medici, jurişti, profesori, etc şi propulgarea prin aceşti oameni a unei monarhii, bazată pe drept şi juridică. Prin indivizii formaţi de universitate, au fost puse bazele legale a statului naţional, drepturilor regale, structurarea politicii monarhale.

Universităţile, în schimb, primeau finanţare din partea statului, aprobarea unor programe de studio noi, numirea în funcţie a unor cadre didactice.

Pe parcurs s-a ridicat semnificativ popularitatea universităţilor, tot o dată a crescut şi numărul de cadre didactice. Din cauza lipsei graniţelor între state, studenţii erau liberi să se schimbe de la o universitate la alta, atras fiind de prestigiul acesteea, la fel şi profesorii. Acest fapt a cauzat răspîndirea ideilor, teoriilor, practicilor noi pe un teritoriu mai vast, schimb de opoziţii şi a uşurat dezvoltarea rapidă a culturii europene.

© 2006 www.educativ.info